ДЛЯ ВАС, БАТЬКИ! ДИТИНУ ОБРАЖАЮТЬ В ШКОЛІ: ЩО РОБИТИ?

03.03.2017 09:05
Дитину ображають в школі? Йому важко постояти за себе? Станьте для нього Другом і допоможіть вирішити цю проблему - вона переборна!

Чому діти стають об'єктами глузувань?

         Здавалося б, звідки береться дитяча жорстокість? Адже малюки народжуються такими безневинними, беззахисними ... Звідки в них стільки зла, що вони із задоволенням труять своїх однокласників і сміються над безпорадними?

         Насправді - це реалії нашого часу. Звичайна дитина щодня по телевізору бачить тисячі сцен насильства і глузування над слабкими. Вона за одну тільки хвилину комп'ютерної "стрілялки" може "вбити" кілька супротивників. І сприймає це як норму. Плюс агресивна поведінка глави сім'ї, яка сьогодні - не рідкість. І вже повірте, якщо така дитина у школі сама не стане об'єктом насмішок, то вже із задоволенням приєднається до інших і з ними буде ображати іншого учня. За рідкісним винятком.

         Але що робити, якщо в класі не злюбили саме вашої дитини? Ігнорувати? Не варто. Часом наслідки такої проблеми можуть бути непередбачувані. Так, наприклад, відомого серійного вбивцю Чикатило труїли в дитинстві його однокласники. І його мати не тільки не втручалася, але ще і сприяла певним чином. У підсумку, коли однокласники Чикатила в черговий раз сильно побили його і познущались, у нього в прямому сенсі "поїхав дах" ...

         У цій історії є одне "але" - у хлопчика не було підтримки з боку дорослих. А це дуже важливо. Візьмемо інший приклад - дитинство найвідомішого письменника Стівена Кінга. Над ним теж знущалися в школі, причому жорстоко. Але кожен день після уроків він приходив додому, відкривав двері і поринав, за його словами, "в море любові". Його мама просто обожнювала сина і всіляко підтримувала його. Тому Кінг не тільки не зламався морально, але ще й зміг стати справжньою зіркою і одним з найбагатших людей світу.

         Якщо ви вже читаєте цю статтю - значить, підтримка у вашої дитини вже є. Проблема шкільного насильства цілком вирішувана, важливо тільки знати, як і що потрібно робити.        

Як зрозуміти, що дитину ображають в школі

         У яких випадках батьки мають запідозрити, що у житті школяра серйозні проблеми в спілкуванні з однолітками, його ображають і, можливо, навіть знущаються?

         Поведінка дитини різко змінюється: дитина постійно в поганому настрої, нервує, похмура, тривожна, примхлива. До цього можуть додатися поганий сон і апетит, ослаблення імунітету.

         Дитина придумує всілякі відмовки, щоб не ходити в школу, намагається прикинутися хворою, спізнюється на уроки або петляє і йде дивними маршрутами замість стандартної дороги в школу. Цілком імовірно, що вона боїться когось зустріти. «Не хочу вчитися» - це звичайна фраза, властива майже всім дітям.

         Неохайний, скуйовджений вигляд після школи (відірвані ґудзики, брудний і пом'ятий одяг); втрачені, порвані або зламані речі можуть свідчити про фізичне насильство над вашою дитиною - побиття або знущання. Уважні батьки відразу помітять різницю в поведінці сина чи дочки. Якщо бійкою хлопчик міг би навіть похвалитися, а дівчинка щиро засмучуватися через втрату мобільного телефону, то в даному випадку дитина почне «плутатися в свідченнях».

Чому дитину ображають?

         Школа - це штучно створений колектив, де доводиться вживатися абсолютно різним дітям. І якщо дорослі люди вільні вибирати коло спілкування, місце роботи і зазвичай мають грунт під ногами у вигляді власної сім'ї та друзів, школяр у цьому плані вкрай вразливий. Додамо до цього несформовану психіку, загальну тенденцію жорстокості в сучасному світі, байдужість і потурання вчителів - і отримаємо досить-таки безрадісну картину умов, в яких опиняється школяр.

         Саме на 6-7-річний вік припадає так звана «криза соціалізації», коли дитина вчиться взаємодіяти з соціумом, відчуваючи в ньому справжню потребу. І якщо вдома або в дитячому саду спілкування з іншими дітьми найчастіше відбувалося під контролем дорослих, то школа стає першим місцем, де дитина опиняється «у вільному плаванні». Складеться чи не складеться її життя в колективі - це обов’язково вплине на самооцінку дитини та її подальшу соціалізацію.

         Всі діти дуже різні, і особливістю, через яку однолітки можуть почати ображати дитину, може стати абсолютно будь-яка її риса: зовнішність, успішність, риса характеру.

         Дивно, але як тільки в клас приходить новачок, будь-який вчитель вже з перших хвилин знайомства може однозначно сказати - чи буде новенький лідером, душею компанії, тихонею або ж над ним будуть сміятися. І справа тут навіть не в професійному чутті. Насправді можна виділити певну категорію дітей, які найчастіше стають об'єктом для насмішок однолітків:

діти, володіють яскравою нетиповою зовнішністю, що відрізняються від інших. Це руді, занадто високі або низькі по росту хлопчики, незграбні нескладні дівчатка, товсті або просто мають якийсь помітний дефект зовнішності;
діти, які "забиті", у яких, простою мовою кажучи, на лобі написано "мене можна ображати". У них невпевнена хода, заляканий погляд, вкрай млява реакція на стусани й образи від однокласників. Такі діти часто стають "хлопчиками для биття";
діти, які відрізняються досить агресивною поведінкою і самі нерідко починають конфлікти. Особливо яскраво вони реагують на будь- який недружній погляд і стають незабаром "місцевими клоунами", яких іншим дітям навіть цікаво зайвий раз розохотити;
діти, які відрізняються природного повільністю, неуважністю і відсутністю швидкої реакції. Таких дітей люблять розігрувати і жартувати над ними;
діти, які відрізняються неакуратністю, спізнюються на уроки, погано вчаться і бідно одягнені. Часто ці дітки - з неблагополучних сімей.

         Звичайно, навіть найкраща дитина, яка вміє дружити і впевнена у собі, може стати об'єктом знущань з боку своїх однокласників. Приводів може бути безліч - дурна помилка, розказаний подрузі секрет, який тут же "облетів" весь клас, і навіть визнання в любові.

         Діти по своїй натурі жорстокі, і за рахунок приниження інших намагаються піднятися у власних очах. Втім, як і дорослі.

Дитину в школі ображають однокласники: як допомогти ?

         У першу чергу, ви повинні розуміти, що будь-яке насильство, фізичне або психологічне, - це ненормально! І саме це необхідно донести до дитини. У такі моменти їй, як ніколи, потрібна підтримка батьків і розуміння, що її провини в тому, що відбувається, немає.

         Не тисніть, але постарайтеся викликати довіру з боку дитини. Якщо дитина буде знати, що мама і тато завжди на її боці, то принаймні не буде тримати образу і страх у собі. А атмосфера любові всередині сім'ї певним чином згладить наслідки агресії однолітків, а дитина буде впевненішою у своїх силах завдяки наявності «надійного тилу».

         Дитину обов'язково потрібно вислухати і вникнути в суть проблеми. Ні в якому разі не кажіть: «Та це ж дурниця, не варто переживати про такі дрібниці», «не звертай уваги», «не реагуй, вони і відстануть». Це з позиції вашого життєвого досвіду дитячі проблеми несерйозні, а для дитини самовідчуття в школі - важлива частина життя. А «непротивлення злу» може взагалі мати плачевні наслідки. Кривдники, побачивши власну безкарність, будуть знущатися над дитиною ще більше.

Дитину в школі ображають однокласники: чи варто втручатися?

         Деякі батьки зопалу хочуть розібратися з кривдником самостійно, пригрозивши або навіть застосувавши фізичну силу. Не піддавайтеся емоціям! Крім того, що ви вступаєте в нечесний «бій», дитині така допомога зробить тільки гірше, адже він стане в очах однолітків базікою чи ябедою.

         Хтось радить дитині навчитися давати здачі - це теж не кращий шлях. Так ви формуєте викривлене розуміння: «хто сильніший, того і правда». Спотворена реальність, жорстокість і агресія - хіба так ви хочете вирішити проблему вашої дитини?

         Розмова з батьками розпалювача конфлікту може бути хорошим варіантом, але слід враховувати те, які це люди (якщо, приміром, батьки асоціальні, що п'ють, бесіда навряд чи складеться). У кожному разі розмовляти треба спокійно, без нападок, намагаючись зрозуміти і другу сторону. Адже ніхто не хоче визнати, що це його син в чомусь винен.

Чи варто переводити свою дитину в інший клас чи школу?

         Багато батьків, як тільки їх дитина стикається з насильством в шкільних стінах, намагаються відразу перевести своє чадо в паралельний клас або навіть школу. Звичайно, в якійсь мірі це вирішує проблему, на час. Але варто в такому разі подумати над такими моментами:

чи легко буде дитині адаптуватися до нового колективу, якщо в минулому він "зазнав поразки"?
як він пояснить своїм новим однокласникам, чому довелося змінити місце навчання?
що буде робити дитина, якщо його нові друзі дізнаються, що в минулій школі його били або принижували (а світ тісний)? Куди тоді потрібно буде бігти?

Тому, якщо ситуація ще не критична, краще заздалегідь зробити заходи і спробувати вирішити проблему на місці.

         Дайте дитині зрозуміти, що вона - Особистість, гідна поважного до себе ставлення. Підтримайте її і допоможіть реалізувати себе поза шкільними стінами. Сподіваємося, що незабаром насмішки і знущання однокласників над вашою дитиною залишаться в минулому!

Як зробити дитину більш впевненою у собі

         Зверніть увагу на багатьох лідерів класних колективів. Нерідко вони самі мають вади зовнішності - повні, занадто високі, з відстовбурченими вухами ... Адже величезне значення має внутрішня сила духу, сміливість, вміння протистояти проблемам. Так, діти, які відкриті для насмішок і не вміють психологічно захищатися, відносяться до категорії віктимних. А віктимність - невміння дати відсіч або, навпаки, звичка провокувати конфлікт -її треба долати. Адже дитині ще жити серед людей, а цьому треба вчитися.

1. Ігри

Дитину, яку ображають в школі, вкрай бажано зайняти професійно якою-небудь спортивної грою. Нехай це буде футбол, який навчить соціальним законам взаємодії серед людей, баскетбол, який розвине мускулатуру і допоможе виглядати солідніше, і навіть шахи, які навчать стратегічного мислення, та й відвернуть від сумних думок.

2. Книги та фільми

Спеціально для свого скривдженого чада бажано підібрати спеціальні фільми та книги, де головний герой терпів глузування в школі і зміг це подолати. Дитина подивиться і прочитає подібні історії із задоволенням і візьме для себе цікаві ідеї.

3. Заняття з психологом

Якщо дитина згодна поспілкуватися з психологом, то краще такого фахівця знайти. Він однозначно допоможе побороти невпевненість у собі, можливо, знайде причини непопулярності дитини в класі і дасть слушні поради.

4. Коло друзів

Дуже важливо, щоб у дитини було своє коло друзів, нехай навіть поза школою. Їх він може знайти в гуртку або спортивної секції, і навіть під час спілкування по скайпу з іншими гравцями який-небудь віртуальної гри. Дуже важливо, щоб дитина набула позитивного досвіду  у спілкування з іншими однолітками, і поступово переносила його на спілкування з однокласниками. Навчитися на всі випади відповідати гумором і спокоєм.

Що робити, якщо глузування тривають? 

         Звичайно, не все в цьому житті - в наших руках. Можливо, в крайніх випадках дитину все-таки доведеться перевести в іншу школу або на навчання на дому. У будь-якому випадку залишати ситуацію як є не потрібно. Якщо  не вийшов один спосіб - шукайте інший. Але знайте, що багато з сучасних зірок шоу-бізнесу із здриганням згадують свої шкільні роки, але все ж вони змогли добитися неймовірної популярності і знайти щастя. А ось їхні кривдники в більшості своїй живуть сірим життям, борються з безгрошів'ям і пияцтвом своїх половинок і страждають від насильства і насмішок інших (такий непорушний життєвий закон бумеранга - всі наші вчинки і дії по відношенню до інших людей обов'язково одного разу повернуться до нас самих).

         Шкільні роки - це ще не все життя, і навіть не найбільш значуща її частину. Якщо дитину ображають однокласники - не перетворюйте це в трагедію. Об'єднайте з сином або дочкою зусилля, пробуйте запропоновані методи, навчіть дитину психологічної стійкості та поваги до самого себе, допоможіть йому бути не чиєюсь жертвою, а Особистістю. У вас обов'язково вийде вирішити цю проблему! І це буде перемога, яку ваша дитина запам'ятає на все життя.