Увага! Увага! Учень відсутній в школі 10 днів?

14.11.2017 19:35

Учень відсутній в школі 10 днів? До батьків вирушає поліція

     Контроль за відвідуванням школи учнями посилюється і переводиться на новий рівень. Якщо ваш син чи донька пропускали навчання протягом десяти днів поспіль, не маючи на це поважних причин, будьте готові до того, що до вас навідаються полісмени задля отримання відповідних пояснень. Норма такого змісту нещодавно з’явилась у вітчизняному законодавстві.

Чого чекати від поліції, якщо Ваша дитина не була в школі 10 днів?

     Постановою Уряду № 684 від 13 вересня поточного року передбачено, що у разі відсутності дитини на заняттях протягом 10 днів підряд без поважних причин шкільна адміністрація повинна невідкладно направити відповідне повідомлення до служби у справах дітей та місцевого відділку поліції, які вживають заходів по з’ясуванню обставин, що спричинили таку поведінку. Обґрунтувати невідвідування учнем школи можна шляхом надання медичної довідки, що підтверджує хворобу дитини під час відсутності в школі, або письмових пояснень щодо підстав для невідвідування навчання, підписаних законними представниками (батьками, опікунами або піклувальниками) чи самою дитиною, якщо вона досягла 18-річного віку.

Довідки та записки якими зловживають батьки

     Над інформацією, наданою представниками Нацполіції, деякі батьки зловживають такими довідками та записками. Зустрічаються навіть випадки, коли вони умисно покривають небажання дітей відвідувати школу. Учень не ходить на навчання, а байдужі до його долі батьки без докорів сумління підтверджують, що для цього є підстави. Вплинути на законних представників дитини, щоб вони, в свою чергу, змусили її відвідувати школу, буває вкрай важко.

За невиконання свого обов’язку
батьки можуть бути притягнуті до відповідальності

     За невиконання свого обов’язку, якщо внаслідок цього дитина опиняється поза навчальним процесом та фактично не отримує належної освіти, батьків можуть бути притягнути до відповідальності аж до позбавлення їх батьківських прав. Сьогодні до таких заходів представники влади вдаються все частіше, оскільки це чи не єдиний важіль впливу на неблагополучні сім’ї, в яких діти присвячені самі собі. Мотивувати їх іншим чином вдається нечасто.

     Представники навчальних закладів і раніше звертались до правоохоронних органів у випадках тривалої відсутності дітей на навчанні, як повідомляють джерела з органів освіти. Однак з прийняттям згаданої постанови Кабінету Міністрів таку практику узаконено. Відтепер з’явилась можливість більш ефективно захищати право дитини на отримання середньої освіти.

Дивіться тут.